PSYCHIATRICKÁ REHABILITACE INDIVIDUÁLNÍ
Číslo výkonu:
35815
Autorská odbornost:
(914) sestra pro péči v psychiatrii
Popis:
Soubor speciálních postupů a technik, které užívá sestra pro péči v psychiatrii při individuální rehabilitaci psychiatrických pacientů na specializovaném pracovišti nebo v přirozeném prostředí pacienta. V přirozeném prostředí pacienta zahrnuje i posouzení stavu pacienta, podporu v užívání perorální medikace. Součástí výkonu je i tzv. případové vedení pacienta (case management). Výkon lze vykázat po předchozí indikaci psychiatrem. Výkon je indikován pro pacienty s dg. ze skupiny F s výjimkou F17, F41.1, F41.2, F41.3, F45, F48, F51, F52, F54, F55, F59, F64, F66, F68, F69, F93.3, F98, F 99 a dále je indikován pro pacienty s dg. G30-G30.9. Výkon individuální psychiatrické rehabilitace bude vykázán vždy v průběhu rehabilitace. Výkon je určen pro pravidelnou rehabilitaci dle schváleného rehabilitačního plánu. Nelze vykazovat s výkonem č. 35821.
Poznámka:
Čím výkon začíná:
Studiem dokumentace a pokynů ošetřujícího lékaře. Společným zhodnocením rehabilitačního plánu, instruktáží pacienta
Obsah a rozsah výkonu:
Zpravidla psychiatrická sestra individuálně nacvičuje psychickou poruchou narušené sociální funkce (ADL - základní všední činnosti, IADL - instrumentální základní všední činnosti). Nácvik probíhá buď na specializovaném pracovišti anebo přímo v přirozeném prostředí pacienta. V přirozeném prostředí je součástí výkonu i zhodnocení stavu sestrou, popřípadě podpora v užívání perorální medikace. Při případovém vedení psychiatrická sestra s pacientem vytváří či průběžně kontroluje terapeutický plán. V tomto případě výkon zahrnuje jednání psychiatrické sestry v zájmu pacienta s praktickým lékařem, ošetřujícím odborným lékařem a dalšími rehabilitačními pracovníky, kteří mají pacienta v péči. Psychiatrická sestra referuje o pacientovy v týmu. K výkonu lze vykázat náklady na dopravu sestry za pacientem, pokud je prováděn v přirozeném prostředí pacienta. Součástí výkonu jsou následující techniky: *trénink komunikačních dovedností *psychoedukace pacienta a jeho blízkých *podpora v pravidelném užívání medikace (drug management) *kognitivně-behaviorální techniky zaměřené na zvládání běžných situací *stress management *podpora v péči o vlastní somatický stav pacienta, podpora v začleňování do běžného života aj. Činnosti specifické pro klienty z dg. skupiny F0.0 – F0.9 V návaznosti na stanovený terapeutický plán provádí sestra následující činnosti: - zhodnotí aktuální psychický stav, včetně úrovně kognitivních funkcí - sleduje užívání léčiv a reakci pacienta na léčbu, sleduje případné nežádoucí účinky - provádí odpovídající psychickou aktivizaci, včetně tréninku kognitivních funkcí, podpory orientace aj. - vyhodnocuje riziko prostředí a ve spolupráci s pacientem a jeho blízkými provádí úpravy usnadňující orientaci, snižující riziko pádu apod. - hodnotí somatický zdravotní stav - ve spolupráci s pacientem event. jeho blízkými vytváří krizový plán pro případ zhoršení stavu Individuální psychiatrická rehabilitace pacienta probíhá v přirozených podmínkách (in vivo). Cílem rehabilitace je zvýšení či udržení úrovně sebepéče, prevence relapsu a redukce hospitalizace.
Čím výkon končí:
Závěrem nácviku sociálních funkcí sestra sděluje pacientovi pozitivní zpětnou vazbu, popř. zadává samostatní úkol. Provede záznam do dokumentace, podává průběžnou informaci indikujícímu lékaři.
Kategorie: P - hrazen plně)
Omezení místem: A - pouze ambulantně
Omezení frekvencí: 3/1 den, 10/1 týden
Obvyklá doba trvání celého výkonu v minutách: 30
Podmínky:
Další odbornosti:
Kód Název Režie


Nositelé:
Pořadí Kategorie Funkce Praxe Čas Poznámka Aktuální body

80 S3 SS oš. péče v psychiatrii, diplom. sestra 30 141,69
Celkem: 141,69

Přímo spotřebovaný materiál - PMAT:
Kód Název Doplněk Množství Jednotka Cena Body

Celkem: 0,00 0,00

Přímo spotřebované léčivé přípravy - PLP:
Kód Název Doplňek ATC Omezení Množství Jednotka Cena Body

Celkem: 0,00 0,00

Přístroje:
Kód Název D.Ž. N.Ú. D.P. Procento z výkonu Cena Body

Celkem: 0,00 0,00

ZUM:
Kód Název

ZULP:
Kód Název

Bodová hodnota
Přímé Osobní Režijní Celkem
0,00 141,69 121,20 263
Revize stavu výkonu Poslední revize dne 20.12.2021 0:00:00