Seznam zdravotních výkonů

Registrační list - 21020

TERAPIE NA PŘÍSTROJÍCH S VYUŽITÍM PRINCIPU BIOLOGICKÉ ZPĚTNÉ VAZBY

Obsah registračního listu


Číslo výkonu 21020
Název TERAPIE NA PŘÍSTROJÍCH S VYUŽITÍM PRINCIPU BIOLOGICKÉ ZPĚTNÉ VAZBY
Nepočítat režii
Poznámka Pacient tak může sledovat zprostředkovaně vlastní pohyby v reálném čase a korigovat volně pohyby dílčích tělesných segmentů. Možnost zrakové kontroly pohybu představuje významný motivační prvek. Terapie je vždy řízená a vedená terapeutem. K této terapii jsou indikováni především pacienti s poruchou vnímání střední osy těla, s neschopností aktivního přenosu zatížení, s neschopností identifikace částečné zátěže, s neschopností funkčního dosahu a úchopu, s poruchami balančních schopností vestibulární etiologie. Terapie je primárně určena pro neurologické pacienty (např. po iktu, RSM, polyradikuloneuritidy, mozečkové sy – s funkční ztrátou dosahových a úchopových schopností, s neschopností aktivního přenosu zatížení na paretickou DK, s neschopností identifikace střední osy těla), traumatologicko – ortopedické pacienty (po frakturách DKK a pánve, po TEP – nácvik přenosu zatížení na postiženou DK, kontrolovaný nácvik částečné zátěže, nácvik lokomočních schopností), traumatologicko – chirurgické pacienty (amputace DKK – nácvik přenosu zatížení na protézu, výcvik balančních a lokomočních schopností v protéze), ORL pacienty s verifikovanou lézi vest sy (vestibulární trénink). Indikovat tuto terapii může: lékař REH, NEU, ORT, NCH, TRAUM, ORL.
Autorská odbornost
Kód Název Pořadí Sazba režie
902 fyzioterapeut 9020 4,04
Další odbornost
Kód Název Sazba režie
201 rehabilitační a fyzikální medicína 4,04
Kategorie P - hrazen plně
Omezení místem S - pouze na specializovaném pracovišti
Omezení frekvencí 4/1 den
Doba trvání 15
Popis Terapie je založena na biologické, většinou vizuální zpětné vazbě. Změna polohy pacienta je prostřednictvím pohybových senzorů snímána a přenášena na obrazovku před pacientem. To umožňuje pacientovi lépe koordinovat trénovaný pohyb, který je možné v rámci terapeutické jednotky vždy předem definovat v softwaru přístroje.
Čím výkon začíná Zapnutím přístroje, zavedení pacienta do databáze přístroje nebo jiná identifikace pacienta, odložení oděvu či obuvi – v nutném případě s dopomocí terapeuta, fixace pacienta bezpečnostním systémem – dle typu přístroje, vysvětlení principu terapie pacientovi.
Obsah a rozsah výkonu Na základě předchozího kineziologického vyšetření nebo výsledků přístrojového vyšetření výběr jednotlivých terapeutických prvků a sekvencí a jejich postupné provedení.
Čím výkon končí Opuštění přístroje pacientem, oblékání odložených svršků – v případě nutnosti s dopomocí terapeuta, zápis o provedené terapii do dokumentace.
Podmínky
Nositelé
Kategorie Funkce Praxe Cas Bodyaktualni Poznamka
K2 fyzioterapeut 0 10 88,10 Zaškolení autorizovanou firmou při předávce přístroje nebo dříve zaškoleným terapeutem oprávněným k tomuto úkonu.
Celkem: 88,10
Materiály
Kód Název Doplněk Množství Jednotka Cena DPH Body
Celkem: 0,00 0,00
Přípravky
Kód Název Doplněk ATC Omezení Množství Jednotka DPH Cena Body
Celkem: 0,00 0,00
Přístroje
Kód Název D.Ž. N.Ú. D.P. DPH Procento z času výkonu Cena Body
A002715 Přístroj pro využití biologické zpěné vazby 10 45000 6 0 100,00 % 1 500 000,00 33,85
Celkem: 1 500 000,00 33,85
ZUM
Kód Název
ZULP
Kód Název
Bodová hodnota
Přímé Osobní Režijní Celkem
33,85 88,10 60,60 183

Zpět na výpis